How do you feel?” Usually the question is asked of a man in action—a man on the go, walking along the streets, or busily working at his desk. So what do you expect him to say? He’ll probably say, “Fine, I’m all right,” but you have put a bug(小虫子) in his ear—maybe now he’s not sure. If you are a good friend, you may have seen something in his face, or his walk, that he overlooked(忽略) that morning. It starts worrying him a little. First thing you know, he looks in a mirror to see if everything is all right, while you go merrily on your way asking someone else “How do you feel?” Every question has its time and place. It’s perfectly acceptable, for instance, to ask “How do you feel?” if you’re visiting a close friend in the hospital. But if the fellow is walking on both legs, hurrying to take a train, or sitting at his desk working, it’s silly to ask him that silly question. When George Bernard Shaw, the famous writer of plays, was in his eighties, someone asked him. “How do you feel?” Shaw put him in his place. “When you reach my age”, he said, “either you feel all right or you’re dead.”
1. According to the writer, greetings such as “How do you feel?” _______.
A. show one’s consideration for others B. are a good way to make friends
C. are proper to ask a man in action D. generally make one feel uneasy
2. The question “How do you feel?” seems to be correct and suitable when asked of _______.
A. a man working at his desk
B. a person having lost a close friend
C. a stranger who looks somewhat worried
D. a friend who is ill
3. George Bernard Shaw’s reply in the passage shows his _______.
A. cheerfulness B. cleverness
C. ability D. politeness
4. “You’ve put a bug in his ear” means that you’ve _______.
A. made him laugh B. shown concern for him
C. made fun of him D. given him some kind of warning
【答案与解析】文章告诉我们，在通常情况下，我们不宜用How do you feel? 来问候别人，除非你是看去看望住院的好友。
1. D。判断题。根据第1句话One silly question I simply can’t stand is “How do you feel?” 可以看出作者的鲜明观点。
2. D。语义理解题。根据 It’s perfectly acceptable, for instance, to ask “How do you feel?” if you’re visiting a close friend in the hospital 可以看出答案选D。
3. B。判断题。从最后一句话，即萧伯纳的答语“When you reach my age,” he said, “either you feel all right or you’re dead.” 可以看出他的聪明所在。
4. D。语义理解题。从第1段中的 It starts worrying him a little 可以判断出该句的含义。
A strange thing happens to nearly everybody at night. They turn off the lights, pull up the covers and close their eyes. Six or seven sleeping hours later, they wake up again. Strange, isn’t it?
Sleep puzzles science. Scientists and doctors would rather talk about why one can’t fall asleep. They are not sure what causes sleep. The best conditions for sleep are good health and meal neither too big nor too small. No worries and a comfortable place are important, too. They advise against two in bed.
Strange things happen during sleep. For example, they move often. You would feel tired if you didn’t. You also dream. Part of your brain is still awake when you dream. Dreaming happens when the memory and imagination in parts of your brain are still awake. Experiments have shown most of us dream in color. Bad dreams may be caused by stomachache. Don’t worry if you dream. Some great stories and poems were begun while their writers slept.
1. Sleep puzzles scientists because they are not certain _______.
A. why one can’t fall asleep B. why one wakes up
C. both A and B D. what causes sleep
2. The best conditions for sleep are _______.
A. good health B. a meal neither too big nor too small
C. no worries D. good health, limited meal, no worries and a good place
3. You would feel tired during sleep if you _______.
A. moved too often B. slept on your back
C. didn’t move D. went to sleep late
4. The best title for the passage is _______.
A. How Can You Get a Good Sleep
B. The Strangeness of Sleep
C. What Happens During Sleep
D. The Causes of Dream
1. D。语义理解题。只要看到第2段第3句话They are not sure what causes sleep.，答案不言自明。
2. D。语义理解题。由第2段第四、五句话 The best conditions for sleep are good health and meal neither too big nor too small. No worries and a comfortable place are important, too可知答案。
3. C。语义理解题。由第3段第3句话 You would feel tired if you didn’t (move) 可知答案。